Psi obožujejo žvečenje – to jih zabava, zmanjšuje stres in pomaga pri zdravju zob.
Mnogi lastniki verjamejo, da so kosti popolna poslastica, a nekatere vrste kosti lahko povzročijo več škode kot koristi.
Teh kosti psu nikoli ne smete dajati
1. Kuhane kosti – tvegane in nevarne
Zakaj so nevarne? Kuhanje spremeni strukturo kosti, zaradi česar postanejo krhke in lomljive. Med žvečenjem se lahko razbijejo na ostre drobce, ki lahko povzročijo notranje poškodbe ali blokade v prebavnem traktu.
2. Piščančje in puranje kosti – krhke in ostra nevarnost
Majhne in krhke kosti se zlahka razbijejo na ostre delce. Drobljivi koščki lahko predrejo prebavni trakt ali povzročijo zadušitev. Največja nevarnost: poškodbe ustne votline, požiralnika, želodca in črevesja.
3. Svinjske kosti – drobljive in težke za prebavo
Svinjske kosti se zelo hitro drobijo, kar poveča tveganje za zadušitev ali notranje poškodbe.
Nekateri psi imajo prebavne težave s svinjino, kar lahko vodi do driske in prebavnih motenj.
4. Ostre kosti (npr. jagnječje kosti) – skrite nevarnosti
Jagnječji kotleti in druge ostre kosti imajo nevaren rob, ki lahko povzroči rane v ustih, poškodbe grla in prebavnega trakta.
5. Rebra – tanka in lomljiva
Tanka in krhka rebra se zlahka zlomijo na ostre drobce. Veliko tveganje za zadušitev ali notranje poškodbe.